24210.27672

Σουηδικά


Η Σουηδική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των βόρειων γερμανικών γλωσσών (που περιλαμβάνει επίσης τα Δανέζικα, τα Νορβηγικά, τα Ισλανδικά και τη Φεροϊκή). Η σουηδική είναι επίσημη γλώσσα στην Φινλανδία και στη Σουηδία (η Σουηδία ως κράτος στερούνταν θεσμικώς επίσημης γλώσσας μέχρι το 2009).

Τα Σουηδικά μιλιούνται από περίπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους ως μητρική γλώσσα, από τους οποίους οι 8 εκατομμύρια ζουν στην Σουηδία και σχεδόν 290.000 στην Φινλανδία. Επιπλέον 1 εκατομμύριο Σουηδοί μετανάστες σε όλο τον κόσμο μιλάνε σουηδικά.

Η σουηδική γλώσσα είναι μια φωνητική γλώσσα, εξαιρετικά πλούσια σε φωνήεντα  με αποτέλεσμα να την καθιστούν μια ιδιαίτερα μελωδική γλώσσα. Η σύνταξη και το λεξιλόγιό της παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες τόσο με τα Αγγλικά όσο και με τα Γερμανικά.

Τα Σουηδικά υπήξαν η γλώσσα του χημικού και μηχανικού Alfred Nobel ο οποίος καθιέρωσε και τα ομώνυμα βραβεία Νόμπελ, του εθνικού θεατρικού συγγραφέα της Σουηδίας August Strindberg, των βραβευμένων με Νόμπελ Λογοτεχνίας Selma Lagerlöf και Pär Lagerkvist αλλά και της ιδιαίτερα αγαπητής στους Σουηδούς Astrid Lindgren,  που έχει συγγράψει πάνω από 200 παιδικά βιβλία, με πιο γνωστή ηρωίδα την Πίπη Φακιδομύτη (Pippi Långstrump).

Η καλή γνώση της σουηδικής γλώσσας αποτελεί απαραίτητο προσόν για όσους επιθυμούν να εργαστούν ή να σπουδάσουν στη Σουηδία. Είναι μια χώρα φημισμένη για το αξιοκρατικό της σύστημα, τις σύγχρονες υποδομές στο εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον αλλά και την υψηλού επιπέδου παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παιδείας. Οι πανεπιστημιακές σπουδές προσφέρουν αναγνωρισμένη εξειδίκευση και επαγγελματική αποκατάσταση σε πληθώρα κλάδων και σε σημαντικά πανεπιστημιακά κέντρα όπως οι πόλεις της Στοκχόλμης, της Ουψάλα, του Γκέτεμποργκ και της Λουντ. Τα πανεπιστήμια της Σουηδίας μάλιστα θεωρούνται από τα κορυφαία παγκοσμίως.

Φόρμα ενδιαφέροντος