24210.27672

Κινεζικά


Περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν κάποια μορφή Κινεζικών ως μητρική τους γλώσσα. Η πιο διαδεδομένη γεωγραφικά είναι τα Μανδαρινικά.

Τα Μανδαρινικά Κινεζικά περιλαμβάνουν διαλέκτους που ομιλούνται στις βόρειες και νοτιοδυτικές περιοχές της Κίνας. Η Μανδαρινική διάλεκτος του Πεκίνου είναι από το 1932 η επίσημη μορφή της Κινεζικής γλώσσας, γνωστή και ως putonghua (κοινή γλώσσα) ή guoyu (εθνική γλώσσα). Ομιλείται στην ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν. Είναι μια από τις 4 επίσημες γλώσσες της Σιγκαπούρης και μια από τις 6 επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών.

Η κινεζική γραφή είναι μια από τις αρχαιότερες και η μόνη εναπομένουσα λογογραφική. Μέσα στους αιώνες οι κινεζικοί χαρακτήρες έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον αναλφαβητισμό, η Κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε τη δεκαετία του 1950 να απλοποιήσει σταδιακά το σύστημα γραφής, κίνηση που οδήγησε στην απλοποιημένη κινεζική γραφή που χρησιμοποιείται σήμερα.

Ο κινεζικός πολιτισμός είναι από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους του κόσμου. Βασικά στοιχεία της κινεζικής κουλτούρας είναι, ανάμεσα σε άλλα, ο Κομφουκιανισμός, ο Ταοϊσμός, οι πολεμικές τέχνες, η καλλιγραφία, η αυτοκρατορική κληρονομιά, οι παραδοσιακές στολές, η λατρεία των προγόνων, το ωροσκόπιο. 

Φόρμα ενδιαφέροντος